Nieuwe all-time high!

http://seekingalpha.com/article/2700135-3-things-worth-thinking-about?page=2
Je zou zeggen dat het niet moeilijk is om vast te stellen of en wanneer een beurs een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Toch blijkt dat niet zo te zijn: ze komen in vele vormen en maten.

Zo kwam ik afgelopen week deze grafiek weer, van de S&P500. Enigszins verbaasd was ik wel toen ik deze grafiek zag, want had de S&P begin 2013 niet al de top van 2000 uitgenomen? En was de index sinds die tijd niet nog eens met ruim vijf-en-dertig procent verder gestegen? Hoe kon deze grafiek dan nu pas de uitbraak van de 2000-top weergeven? Waar was al mijn winst gebleven??

Reële termen
Het antwoord op deze vraag bleek vrij simpel: deze grafiek gaf de S&P500 in reële termen weer, dus gecorrigeerd voor inflatie. Niet alleen de S&P500 bleek vanaf de top van 2000 met 36% in waarde gestegen te zijn, ook het prijspeil liep in de tussenliggende periode met 36% op. Ter verduidelijk laat ik de grafiek zien waarin beide maatstaven staan weergegeven. De top in augustus 2000 is hierbij in beide gevallen 100. Rekening houdend met inflatie is de S&P500 nu pas weer terug op het niveau van 2000…

msGUmaz55Rvmo-0ye0H8-uijceLT9i4qbbiycbQG7sgI0wbHEngyIzgcjNls8ML2KMb4hiY-BgvTeR4tyJcrw-GrxEFcqOgBqa0ReHiNo_sIQBr5bV3QitKo7D_x9ISPZODgj8Qz8PE

Ruim veertien jaar gewacht, nul rendement: koop je daar je aandelen voor… Dat klinkt uiteraard mager, maar klopt overigens niet. Dat je rekening houdt met inflatie, daar is niets mis mee, maar dan moet je wel kijken naar het totale rendement dat je op je belegging in de S&P500 hebt gehad. Aangezien de S&P een prijsindex is waarbij geen rekening wordt gehouden met dividend, mis je een belangrijk deel van je rendement: dividend. De correcte vergelijking is dus te kijken naar het totaal rendement in reële termen. En dat ziet er als volgt uit:

ITTeVfZOFzZi7cDdFMq7_s3VR64Bn9vK2qjCVfaAYek09a96Yt9vpZPe_J3GStBO_za12paNTXrlX2DgOtUcZbl2v7R6MyowbRdt0KlNqbzLvmxtqjeJm7LSaoMUzhg_wTMg8-eP9Bc

Et voilà: terug is de winst! Als je rekening houdt met inflatie én dividend, kijk je weer tegen een koerssprong van ongeveer 36% aan. Dividend en inflatie blijken elkaar de afgelopen veertien jaar keurig in evenwicht te hebben gehouden. Overigens is dat puur toeval: er zijn voldoende voorbeelden waarbij dat evenwicht niet bestaat.

Nou zou ik het hier bij kunnen laten, maar heb toch nog twee opmerkingen. De eerste is dat 36% op zich leuk klinkt, maar je hebt er wel ruim veertien jaar over gedaan hebt om dat rendement te bereiken. Teruggerekend per jaar, kom je op een veel minder imposante 2,2% uit. Voordat je nu denkt dat dit vergelijkbaar is met de rente op je spaarrekening: het gaat hier uiteraard wel om een reëel rendement, dus gecorrigeerd voor inflatie. Per saldo zou je dus nog steeds meer verdiend hebben met een belegging in de S&P500 dan met een spaarrekening.

En dan de AEX…
Maar dan het tweede punt: we kijken hier wel weer naar Amerika. Beleggers in Neerlands trots, de AEX hebben het een heel stuk minder goed gedaan, zoals onderstaande grafiek laat zien. Ook hier zien we een rendement van meer dan dertig procent, maar dan, helaas, in negatieve zin. Je reële jaarrendement, rekening houdend met dividend staat sinds 2000 op -2,0%…

IMhTxdvyJBWTODLn-FmcNE8DWGRmJ7m69Xzwqr5TSqwPHWydNn4TObXf_6Fbacvydmhj0Sr3eqE49xAyszLnTr_ByXKPSGeoF3D3aqE2VTXT7t2ANK1w2fDxefXRgNzHBLEHsyiUZQI

Ik ben benieuwd hoeveel jaar het nog gaat duren voordat we hier de vorige top zullen uitnemen. Als we de trend van de afgelopen vijf jaar vasthouden, duurt het nog een jaar of vier…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s