Britse handel

http://www.businessinsider.com/domestic-revenue-shares-across-markets-2014-11

Wat koop je nou eigenlijk als je Britse aandelen koopt? Opmerkelijk weinig Britse omzet, volgens deze grafiek van JP Morgan.

Dat bedrijven zich weinig van de landsgrenzen aantrekken, kan moeilijk als een verrassing bestempeld worden. We hoeven maar aan de VOC te denken, de eerste aandelen die ooit zijn uitgegeven, om dat duidelijk te maken. Nou was dat een bedrijf waar handel centraal stond, maar ook bedrijven waar het niet direct om handel gaat, halen een belangrijk deel van hun omzet buiten de eigen landsgrenzen.

Hierbij kan je denken aan bedrijven die producten internationaal verkopen (Apple, Coca-Cola), maar ook aan bedrijven die gewoon activiteiten in andere landen hebben opgezet. Zo haalde bijvoorbeeld Randstad slechts 16% van haar omzet in 2013 uit Nederland, waarbij Frankrijk (17%) en de VS (22%) zelfs belangrijkere afzetmarkten voor de uitzender waren.

Internationale beurzen
Wat bovenstaande grafiek laat zien is hoe internationaal de grote aandelenbeurzen van de wereld nou eigenlijk zijn. Helaas wordt daarbij niet vermeld naar welke indices precies gekeken wordt, maar laat dat de pret niet drukken. Wie Amerikaanse of Japanse aandelen koopt, koopt per saldo tussen de 70% tot 75% omzet van het betreffende land, maar wie denkt dat je met de aankoop van een mandje Britse aandelen goed in het Verenigd Koninkrijk zit heeft het mis: slechts 28% van de omzet wordt in het VK zelf behaald.

Helemaal vreemd is dat overigens niet. De regel is dat hoe groter de economie is, des te minder er de noodzaak bestaat om buiten de landsgrenzen op zoek te gaan naar groei. Dat de kleinste van deze vier gebieden dan ook het meest extern georiënteerd is, mag niet verbazen. Dat het slechts 28% is, is dan toch wel weer aan de lage kant.

Alleen jammer dat ze er de Nederlandse aandelenmarkt niet bij gezet hebben…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s