Bullish Engulfing Candle Reversal

Het zal de gemiddelde lezer van Het Financieele Dagblad waarschijnlijk ontgaan zijn, maar afgelopen vrijdag was een heuglijke dag voor de goudmarkt. Dat goud 3% in waarde steeg, was op zichzelf al een opsteker, maar volgens de analisten van Bank of America was de beweging een teken dat hiermee de vier jaar durende correctie in de goudmarkt ten einde was gekomen. En dat is allemaal te danken aan een Bullish Engulfing Candle Reversal. Aan een wat? Ja, dat dus…

Goud en technische analyse
Goud en technische analyse: als je al je geloofwaardigheid als belegger of columnist in één keer kwijt wil raken, is een column schrijven over deze onderwerpen een goed begin. Zelfs ík ben nu benieuwd hoe ik me hier nog uit ga redden.

Laat ik met een anekdote beginnen. Zeventien jaar geleden werkte ik als beleggingsstrateeg op de dealing room bij een grote Nederlandse bank. Het doel was de bewegingen op de internationale geld- en obligatiemarkten te doorgronden, om zo tot een goede voorspelling te komen van wat de toekomst in petto zou hebben. Dit deden we niet alleen voor onze klanten, maar ook voor de bank zelf.

Het was 1997. Mijn baas was op reis, dus ik mocht een keer in de commissie invallen waar de rentevisie besproken werd. De Duitse economie groeide dat jaar op kruissnelheid (2%), de geldgroei – daar keken we toen nog naar – liep gedurende het jaar gestaag terug (van 8% naar 4%), terwijl inflatie juist opliep (van 1,5% naar 2,5%). De kapitaalmarktrente stond op 5,5%, het laagste niveau sinds de jaren vijftig en de vraag was waar het allemaal naar toe zou gaan. Of liever gezegd, de vraag was tot welk niveau de rente weer zou gaan oplopen, want geen van de commissieleden twijfelde over de richting. Niemand, op de technisch analist na: die trok zich niets aan van M3-groei of veertigjarige dieptepunten, trok zijn lijnen en kwam tot de conclusie dat de rente naar de 4% kon gaan. En zowaar, negen maanden later stond de kapitaalmarktrente op 4%.
Voor mij was dit een echte eye-opener. Zes man, gepokt en gemazeld, en dan één technisch analist die het als enige goed had. Om dat zonder verder onderzoek als een gelukstreffer af te doen, was mij wat al te gemakkelijk. In de jaren die volgden, heb ik zodoende bij de IFTA een opleiding tot technisch analist gevolgd en ben dan ook een Certified Financial Technician.

Hocuspocus
Betekent het dat ik daarmee in Bullish Engulfing Candle Reversals patronen geloof? Hocuspocus is het, weinig meer: het schaadt de – uhm – ‘goede naam’ van technische analyse. Momentum- en trendanalyse voegen daarentegen weldegelijk waarde toe. Niet dat ik er blind op beleg, maar in geval van afwijking dwingt het me in elk geval tot reflectie.
(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 12 november 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s