Payroll report

http://www.businessinsider.com/markets-chart-of-the-day-november-13-2014-11

Afgelopen vrijdag was het weer zover: de publicatie van het maandelijkse werkgelegenheidsrapport uit de VS, beter bekend als de payroll report. Volgens de financiële markten is het zo’n beetje het belangrijkste cijfer dat er elke maand gepubliceerd wordt.

Een payroll report kan de markten maken of breken. In het verleden heb ik wel eens onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van financiële markten voor de publicatie van macrocijfers en ik kan me herinneren dat het payroll report met stip de lijst aanvoerde. Een zwak payroll report in een zenuwachtige markt kan beurzen wereldwijd bloedrood doen kleuren. Een sterk rapport daarentegen kan voor veel handelaren het begin van een lang en mooi weekend zijn.

Toch lijkt dat in de eerste instantie vreemd. De arbeidsmarkt, zo zal elke econoom je kunnen uitleggen, is een typische lagging markt, eentje die zo’n beetje achter de rest van de economie aanhobbelt. Als de groei tegenvalt, zal je immers niet gelijk op dag één al je personeel ontslaan. Niet alleen kan het om een tijdelijke groeiafzwakking gaan (en krijg dan je personeel maar weer eens terug), maar bovendien is de reputatieschade als werkgever uiteraard groot. Pas als de zwakte aanhoudt en de winst in verlies omslaat begint het echte hakken. Hetzelfde zie je als de economie net uit het dal kruipt: eerst laat men de zittende mensen harder werken, om pas daarna nieuw personeel aan te nemen.

Veel informatie
Dat het payroll report door de markt toch als zo´n belangrijke indicator wordt gezien, heeft te maken met de hoeveelheid data die in het rapport te vinden is. Het gaat hier niet alleen om de groei van het aantal banen en het werkloosheidscijfer, maar ook hoeveel lonen zijn gestegen (inflatie, koopkracht), hoelang de gemiddelde werkweek is geweest (voorlopende indicator voor volgende maand?) en hoeveel mensen zich teruggetrokken hebben van de arbeidsmarkt. En dat dan ook nog eens uitgesplitst naar sectoren, leeftijden en geslacht. Los daarvan, zelfs als het een achterlopend rapport is, is het nog steeds de beste manier om vast te stellen hoe ernstig de situatie is. Dat de patiënt koorts heeft, weten we vaak al, maar dit is de thermometer die vertelt hoe hoog de koorts precies is.

Omdat er zoveel data in dat ene rapport zit, word je op vrijdagmiddag (en het hele weekend dat volgt) altijd overspoeld door grafieken die alle details weergeven. Veel komen niet verder dan een simpele weergave van banengroei en gewerkt aantal uren, zoals deze:

sdI0bMg8S1ZZrIqBVLIh546PpogjJ0QthJmV02Bwgqir5CyxYn9eZjPkH-d4klhJN366-dUWPeFlWSxUk6EWnkkY2gpiqMMCkgAkZ6KPaaUntgKhS7VvKqxCs1kMnlXpTAeVl4c0JCI

Maar sommige zijn dus wat creatiever, zoals degene die ik vandaag heb uitgekozen. Hierbij laat de dikke zwarte lijn niet zozeer zien hoeveel banen er zijn gecreëerd, maar hoe vaak er de afgelopen twaalf maanden een groei is geweest van meer dan 200 duizend banen. Dat de zwarte lijn bij 10 eindigt is wat dat betreft wellicht wat verwarrend: dat is de as die bij de rode lijn hoort. De zwarte lijn eindigt in werkelijkheid bij 83% (linkeras), want van de afgelopen twaalf maanden zijn er tien geweest met meer dan 200 duizend nieuwe banen.

Toch belangrijk
Wat deze grafiek heel duidelijk laat zien is hoe stabiel en krachtig het huidige herstel eigenlijk is. Je moet teruggaan naar de jaren 90 om een dergelijk sterke groei in de arbeidsmarkt te vinden. Wat verder opvalt is dat de laatste keer dat de arbeidsmarkt zo sterk was als nu, de beleidsrente van de Fed rond de 5% stond, waar de teller nu nog steeds op 0% staat (rode lijn)… Is er sprake van opgebouwde spanning, een mismatch? Als dat zo is, is het in elk geval een goede reden voor de financiële markten om ook de komende maanden het payroll report weer goed in de gaten te houden…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s