Mind the Gap

http://delong.typepad.com/sdj/2014/09/over-at-equitable-growth-joe-stiglitz-vs-the-austerity-zombies-late-friday-focus-for-september-26-2014.html

Wereldberoemd is stem van de man die in de Londonse metro waarschuwt bij het uitstappen. “Mind. The Gap” Vandaag doen we dat, voor economieën.

Eerst maar even de grafiek zoals hij is. Deze laat het verloop van de omvang van het reële BBP van zowel de VS (rood) als die van de Eurozone zien (blauw). Het verhaal is bekend, maar het kan nooit kwaad deze weer even te herhalen. De grafiek laat duidelijk zien wat we de afgelopen acht jaar te verduren hebben gehad. Eerst de Amerikaanse subprime crisis van 2007-2009, die niet alleen de Amerikaanse economie, maar zelfs de hele wereldeconomie een stevige knauw gaf. Het probleem was weliswaar Amerikaans, maar door de grote financiële verwevenheid, kwam het bankwezen wereldwijd in de problemen. Kredietverlening stokte, internationale handel kwam tijdelijk zelfs tot stilstand, massale ontslagrondes volgden. Het herstel dat volgde was – ondanks de ongekende stimulering van overheden en centrale banken – mager. Voor Europa kwam er zelfs nog een tweede klap overheen, in de vorm van de euro-crisis. Het reële groei-gat dat daarmee tussen de VS en de Eurozone ontstond is opgelopen tot wel 10%, een percentage dat op zijn zachts gezegd opzienbarend genoemd kan worden. Zeker een column waard met de titel, Mind the Gap.

Maar dan…

Maar dan die twee dunne lijntjes. Die moeten weergeven wat de onderliggende trendgroei voor beide regio’s was. Een soort van indicatie van wat de groei was geweest als we geen dubbele crisis hadden gehad, zeg maar. Dat is het gat waar veel mensen zich op blindstaren. Mijn advies: niet doen.

Kijk voor de grap eens naar de dunne blauwe lijn voor de Eurozone. Die loopt zo’n beetje door de twee eerdere pieken van 2002 en 2007 heen. Je zou verwachten dat het grofweg door het gemiddelde van de blauwe lijn zou lopen, maar nee, we pakken de pieken. Dat je daarmee standaard teleurgesteld zal worden, mag duidelijk zijn. Maar er valt meer op te merken. Zoals iedereen weet was er tijdens de expansie in de periode 2002-2007 sprake van een zeepbel in veel huizenmarkten. In Amerika kon iedereen opeens een huis kopen, zelfs zonder (vaste) baan. In Europa was het de vastgoedsector in Zuid-Europa die overuren draaide. Of het zo realistisch is om de die laatste piek van 2005-2007 als basis te nemen waarop je je trendgroei wil vastsstellen, kan je je sterk afvragen. Ten derde kijken we hier naar reële BBP-groeicijfers en zou het beter te zijn om naar BBP per capita te kijken. Dat de Amerikaanse economie het met een groeiende beroepsbevolking beter doet dan het vergrijzende Europa is uiteraard niet zo heel erg vreemd.

Perspectief

Nog twee grafieken om de trendgroei enigszins in perspectief te zetten. De eerste is dei van de Amerikaanse economie, die wat verder teruggaat. De crisis van 2007-2009 lijkt hierbij nog slechts een kleine beweging, zeker als je de variaties in de jaren dertig (Great Depression) en veertig (tweede wereldoorlog) in beschouwing neemt. Opvallend hierbij is dat zelfs de dramatisch zwakke groeiperformance ten opzichte van de trend tijdens de Great Depression met verloop van tijd werd weggepoetst.

3THd-dfWKxSMVJcli4I8hOk7lw2475Au8ZULMLM6ndm8YNHKIeDkkjxkpBEaKF2IkGhJbUCNFLTbbaL_sx4lK0YuRK5leHomH6wY6Yq6MQajV7v5nFPV80JpH-JaB8Wn36O5pVq1qUo

http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2011/07/gdp-growth

Of dat deze keer weer gaat lukken, is uiteraard nog maar de vraag en daar gaat de tweede grafiek over. Ja, het verlies in output tijdens de Great Depression werd uiteindelijk weer goedgemaakt, maar daar was wel een decennium voor nodig met maar liefst 6% in reële groei…

kidx0s7YMIDKFQzKwL93s_lixLh3H-qzyCsWfXPW4Gxt_11W00upoz3oPoU9lOPKHyYN5gLaKdEBhmYouVdRfKUowqk5sUaXKpZfnWieA1IPGLJuFpFwNoiCihT09AIk88fQN9lH-iA

http://www.businessinsider.com/lacy-hunt-mauldin-presentation-2013-5

Of we Europa tien jaar lang 6% zullen gaan groeien, vraag ik me dan weer sterk af…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s