Sell-off

Mocht u deze week van vakantie teruggekeerd zijn en zich afvragen waarom de Amerikaanse beurs vorige week zo hard onderuit ging, wees gerust: ik heb ook geen idee. Niet omdat ik op vakantie was – ik stond er bij en keek er naar – maar simpelweg omdat het wat mij betreft onduidelijk is waarom het opeens zo hard ging. Op donderdag sloten de S&P500, de Nasdaq en de Dow Jones Index 2% lager, waarmee die laatste zelfs (nipt) in de min dook voor het jaar.

Aan verklaringen geen gebrek

Begrijp me niet verkeerd: aan verklaringen geen gebrek. Het escalerende conflict met Rusland, een loonkostencijfer in de VS dat tegenviel, een correctie in de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties met een lage kredietwaardigheid (High Yield), de situatie in Gaza, de default van Argentinië, ISIS, gerommel in Portugal: de lijst van mogelijke verklaringen is lang en indrukwekkend. Op zich stuk voor stuk valide argumenten waarom de beurs een stapje terug zou mogen doen, maar toch, waarom nu en waarom zo hard? Het rommelt immers al een tijdje in Portugal, Gaza, Argentinië en Rusland en op de bewuste donderdag was er geen sprake van een onverwachte verdere escalatie. Ook het tegenvallende loonkostencijfer van de VS staat te boek als een cijfer van tweede garnituur, dus om op basis daarvan een 2% correctie te verwachten, klopt gewoon niet.

Eigenlijk zijn dat de mooiste sell-off’s, van die bewegingen die je niet goed kan duiden. Dat deze dan ook nog eens gepaard gaat met een correctie in de High Yield markt, speelt dat het ‘wat-weet-de-markt-dat-ik-niet-weet’ gevoel stevig in de kaart. Ter achtergrond: de Amerikaanse High Yield markt piekte begin juli, maar begon vanaf het midden van juli eenzijdig, dus los van de aandelenmarkt, te verzwakken. Omdat deze markt de reputatie heeft beter geïnformeerd te zijn dan de aandelenmarkt, is dit een veeg teken.

Reputatie High Yield terecht?

Maar is die reputatie eigenlijk wel terecht? Toch maar eens uitgezocht. Sinds 1999 hebben er in het totaal elf High Yield correcties plaatsgevonden, gedefinieerd als een daling van de index van meer dan 5%. De track-record van High Yield als waarschuwingsindicator is daarbij niet bepaald overtuigend. Zeven van de elf keer was de aandelenmarkt leidend, één keer viel het keerpunt precies samen, en slechts drie keer liep High Yield voor. Van die drie keer ging het in één geval om twee handelsdagen (verwaarloosbaar) en werd de correctie van 2013 grotendeels door de aandelenmarkt genegeerd. Terecht overigens, want binnen een half jaar bereikte High Yield een nieuwe top. Alleen tijdens de eerste van twee correcties in 2007 liep High Yield wél overtuigend voor.

Kortom: als u uw aandelen wil verkopen omdat ze te duur zijn, of omdat u bang bent dat Rusland de gastoevoer afsluit: mijn zegen heeft u. Maar doe het in elk geval niet omdat de High Yield markt verzwakt is.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 6 augustus 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s