Detailhandelsklok

Dat de Amerikanen echte consumenten zijn, wisten we uiteraard al lang. Maar hoe maak je dat nou het beste inzichtelijk? Hier heeft men voor een variatie op de schuldklok gekozen.

De schuldklok? Ja, de schuldklok. Het idee is origineel afkomstig uit Amerika, waar ze in 1989 op de hoek bij Sixth Avenue een scherm ophingen waarop te zien was hoe snel de schuld van de Amerikaanse overheid per seconde opliep. Zo’n old school scherm met van die led-lampjes: inflexibel, droog maar doeltreffend.

Met de komst van het internet kregen de schuldklokken een nieuw platform en ontstonden er meerdere variaties op het thema. Credit card schuld, handelstekorten of auto’s verkocht en dan allemaal uitgedrukt per seconde. De meest complete voor de Amerikaanse economie vind je hier, een internationaal overzicht staat hier en voor Nederland weet ik dat er vroeger eentje op de site van z24 stond, maar wellicht heeft rtl-z er ook wel eentje in de aanbieding.

En vorige week stuitte ik dus op deze detailhandelsklok. Allang niet meer het gortdroge van die originele klok, inmiddels uitgerust met kekke kleurtjes en simpele afbeeldingen, maar het principe is hetzelfde. Zodra je op de site http://www.retale.com/info/retail-in-real-time/ aankomt begint de teller te lopen.

Zo zie je dat er elke dertig seconde 720 hamburgers door McDonalds verkocht worden, dat er elke zeven seconde 1 iphone gestolen wordt en in 2 minuten zo’n 100 duizend apps verkocht worden. Subtiel wordt verder duidelijk gemaakt dat er veel minder geld wordt uitgegeven aan babyvoedsel dan aan huisdierenvoedsel (factor 1:14 ongeveer) en dat er ongeveer vier keer zoveel aan wapens wordt uitgegeven dan er per seconde gespaard wordt.

Vrij zinloze informatie op zich, maar dat neemt niet weg dat je gefascineerd naar de oplopende tellers zit te kijken. Wat dat betreft is het een zeer geslaagde manier om informatie te presenteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s