De echo van Moore’s law

Echte ondernemers
Waar zijn de tijden gebleven dat er nog echte ondernemers in het bedrijfsleven rondliepen? Van die lieden die het voortbestaan van hun eigen bedrijf in de waagschaal stelden, overtuigd als ze waren dat ze een nieuwe succesformule of een productietechniek hadden ontdekt? Zeker, niet elk idee bleek even briljant, sommige bedrijven gingen glorieus ten onder, maar er waren er ook die het wel bij het juiste eind hadden. Risico namen ze, geïnvesteerd werd er! En nu? Nu zitten we met een stel treurige boekhouders, fantasieloze bestuurders, die liever hun winst uitkeren in de vorm van dividend. Het is zelfs al zo erg dat de CEO van beleggingsgigant Blackrock grote Amerikaanse bedrijven oproept meer te investeren, meer risico te nemen. En wie twijfelt kijkt maar naar de cijfers: die laten duidelijk zien dat investeringen in de geïndustrialiseerde wereld momenteel flauw afsteken bij vroeger.

Eton Crop
Duidelijk verhaal, maar toch heb ik er moeite mee. En wel hierom. Begin jaren negentig kochten wij, voor een bedrag van 32 duizend gulden, apparatuur voor een muziekstudio. Wij waren Eton Crop, de trots van Kudelstaart, en het geld hadden we bij elkaar gespeeld met optredens. Een gigantisch bedrag en daarmee tuigden we een van de eerste digitale studio’s van Nederland op. Monteren was makkelijk, dure opnamebanden gebruikten we niet en we zaten ook niet in de bossen bij Hilversum, dus we deden het voor de helft van de prijs. Hoewel we niet opgeleid waren als technici, hadden we onze investering binnen drie jaar terugverdiend.

Niets nieuws, uiteraard: oude industrieën worden vervangen door goedkopere, nieuwe. Het punt is alleen dat wat we toen voor 32 duizend gulden kochten, ons nu niet meer dan 800 euro zou kosten. Met de aanschaf van een laptop, wat goedkope software en twee snoertjes ben je klaar. Investeren in een ‘studio’ is onwaarschijnlijk goedkoop geworden. En dat geldt ook voor wetenschappelijk onderzoek, DNA sequencing of de entertainment industrie: overal waar computers worden ingezet, lopen de kosten van investeringen drastisch terug.

Moore’s law
Zie daar mijn punt. Als een steeds groter deel van onze economie met digitale middelen wordt geproduceerd, is het dan niet logisch dat we ook de echo van Moore’s law in de investeringen terug zullen zien? Rekenkracht wordt elk jaar goedkoper, computers kunnen steeds meer. Lage investeringen is dan geen teken van beperkte innovatie, nee, het betekent slechts dat de kosten van kapitaal steeds kleiner geworden zijn. Om dan te verlangen dat ondernemers elk jaar meer computers kopen om zo de investeringen op peil te houden is in dat geval het paard achter de wagen spannen.

Overigens lees ik hier weinig over in de vakliteratuur, terwijl de consequenties voor de economie aanzienlijk kunnen zijn. Mocht u tips hebben: ik houd mij aanbevolen.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 11 juni 2014)

One thought on “De echo van Moore’s law

  1. Pingback: Zwartgallig | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s