Spaghettigrafiek

http://www.businessinsider.com/the-scariest-chart-ever-is-dead-2014-6

Vorige week vrijdag was het dan eindelijk zo ver: met een banengroei van 217 duizend in de maand mei, is het aantal banen op een nieuw record uitgekomen. De crisis is overwonnen. Toch? Deze grafiek is wellicht niet de mooiste die ik zou kunnen laten zien over het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar het is er een die wat mij betreft onlosmakelijk met deze crisis verbonden is. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst zag toen ik net bij Robeco was gaan werken, dus dat zal ongeveer op het moment zijn geweest dat die rode lijn uit bodemde en begon te stijgen. Bij ons kreeg hij de bijnaam de spaghettigrafiek en het was er eentje die regelmatig langskwam in onze publicaties. Bij businessinsider noemden ze hem steevast the scariest chart ever.

Wat laat deze grafiek zien? De procentuele verandering in het aantal banen tijdens alle recessies die Amerika sinds de Tweede Wereld Oorlog heeft meegemaakt. Het startpunt is elke keer de piek van de arbeidsmarkt, waarna je ziet dat het aantal banen terugloopt, om vervolgens weer te herstellen. Sommige recessie zijn diep, maar scherp (1948), sommige zijn zwak maar duren lang (2001) en weer andere stellen gewoon helemaal niets voor (1980).

Wat ons indertijd opviel was hoe symetrisch het patroon elke keer leek te zijn: het aantal maanden tot het dieptepunt was ongeveer even groot als het aantal maanden om vervolgens weer naar het nulpunt terug te keren. Dat de arbeidsmarkt zich in februari 2010 leek te stabiliseren – twee jaar nadat de crisis begon – was voor ons dus ook reden om te verwachten dat de verliezen ergens in 2012 wel zouden zijn weggewerkt.

Niet dus. Pas in mei 2014 is het aantal banen teruggekeerd op het oude niveau. Maar om daarmee te zeggen dat alles weer zoals vroeger is… die vlieger gaat niet op. Onderstaand een overzicht aantal van grafieken die laten zien dat we toch nog lang niet terug zijn bij waar we waren in 2008.

Het herstel is scheef verdeeld naar leeftijd…

nieuwe computer:Users:spiked:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-06-09 08.14.55.png
http://www.zerohedge.com/news/2014-06-07/us-workers-prime-25-54-age-group-are-still-26-million-short-recovering-post-crisis-j

…of naar geslacht…

nieuwe computer:Users:spiked:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-06-09 08.15.48.png
http://fivethirtyeight.com/features/the-job-markets-five-year-recovery-in-10-charts/

…het aantal banen is weer terug op 2008, maar sinds dat jaar hebben 12,8 miljoen mensen zich teruggetrokken van de arbeidsmarkt

nieuwe computer:Users:spiked:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-06-09 08.08.07.png
http://www.zerohedge.com/news/2014-06-07/us-workers-prime-25-54-age-group-are-still-26-million-short-recovering-post-crisis-j

…en mocht de symmetrie echt bestaan, dan zal het nog heel lang duren voordat de banen van de Amerikaanse overheid weer op peil zal zijn…
nieuwe computer:Users:spiked:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-06-09 08.02.31.png
http://www.nytimes.com/2014/06/07/upshot/private-jobs-have-recovered-government-jobs-still-lag.html

… en de uitsmijter: om de crisis van de VS een beetje in perspectief te plaatsen….

nieuwe computer:Users:spiked:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-06-09 08.22.14.png
http://oregoneconomicanalysis.com/2014/06/06/u-s-jobs-are-back-to-pre-recession-levels/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s