Rally? De markt vertrouwt het niet…

Het was gister weer even feest op de beurs en ook de kapitaalmarkten van de verdachte Europa-landen deden het weer goed. Het renteverschil met Duitsland (spread) daalde in een rap tempo. Onderstaande tabel geeft weer hoeveel de renteverschillen (spreads, in basispunten) gisteren ten opzicht van Duitsland zijn ingelopen:

1unknownname

Als de ECB vandaag ook inderdaad bekend maakt dat ze de obligatiemarkt verder zal ondersteunen (wellicht met het noemen van een mooi shock-and-awe bedrag?), zal deze rally nog wel even aanhouden, vermoed ik zo.

Er zijn echter twee punten die opvallen. Het eerste is dat de rally in de kapitaalmarktrente nog wel even door mag gaan voordat we weer terug zijn naar ???normale???niveaus. Onderstaande tabel geeft het verschil in spreads weer ten opzichte van 2 weken geleden:

Unknownname

Opvallend is dat vooral Spanje en Belgi?? er momenteel een heel stuk zwakker voorstaan dan twee weken terug. Spanje maakte vanmorgen bekend in 2011 EUR 30 miljard aan nieuwe schuld moet uitgeven, terwijl er (volgens de Financial Times) EUR 150 miljard moet worden geherfinancierd. Met 50 basispunten extra gaat dat de Spaanse overheid een kleine miljard aan extra rentelasten. Geen ramp, maar het helpt natuurlijk niet.

Belangrijker is echter het volgende: als de ECB de plannen nu het broodnodige steuntje in de rug geeft, en als er een volgens de EU politici pas in 2013 een clausule van herstructurering zal worden opgenomen, wat kan er dan mis gaan met een 2 jaars Griekse of Ierse staatsobligatie? Beide landen hebben als financiering via de EU veiliggesteld, dus dat is toch een duidelijke inkopper?

2unknownname

bron: Bloomberg

0unknownname

bron: Bloomberg

Wat blijkt: de rally in het 2 jaars segment is gister beperkt gebleven. Als je een Griekse 2 jaars staatsobligatie koopt, krijgt u een rendement van rond de 12% en voor Ierland is dat 5,5%. De boodschap van de markt is duidelijk: het vertrouwen ontbreekt. Het is aan de ECB om daar verandering in te brengen???

Overigens ben ik absoluut niet als koper ge??nteresseerd in deze markt: ook ik vertrouw niet blindelings op de goede afwikkeling van de huidige problemen.

Origineel gepubliceerd op www.iex.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s