Best of the week: goud versus kredietwaardigheid. En meer

Weer een mooie week achter de rug. Uiteraard komt de eurocrisis steeds nadrukkelijker terug in de diverse links, maar aangezien ik dat vorige week al besproken heb en er deze week ook nog een column aan gewijd heb, laat ik dat even voor wat het is. Liever kijk ik dan naar goud en naar kredietwaardigheid, want daar is het nodige om te doen geweest.

Goud in plaats van QE2
Een thema dat deze week weer even erg actueel werd, was de goudmarkt. Goud zit al tijden in de lift, wat zeg ik, al jaren, zoals deze grafiek netjes laat zien:

0unknownname

Wat dat betreft had goud helemaal geen hulp nodig, maar kreeg dat deze week uit onverwachte hoek toch, want Robert Zoellick, de president van de WereldBank schreef een artikel in de Financial Times dat hij voorstander was van goud als een soort van referentiekader voor een toekomstig wisselkoerssysteem. Zijn formulering was op zijn zachts gezegd wollig:

???The system should also consider employing gold as an international reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alternative monetary asset today.???

De markt boog zich echter niet lang over de interpretatie en concludeerde dat Zoellick een voorstander zou zijn van een terugkeer naar de gouden standaard. Een stortvloed aan commentaren viel hem ten deel. Een paar ???niet altijd even vriendelijke- voorbeelden zijn deze van James Saft, deze van Brad De Long en deze van Mathijs Bouman. Jammer is dat ik geen link heb naar een column van mijn kamergenoot Leon Cornelissen, want die vroeg zich terecht af of het nou zo verstandig was om het monetaire beleid van de wereld over te dragen van mensen als Bernanke en Trichet, naar mensen als Medvedev en Mbeki, aangezien dat is wat je per saldo doet.

Overigens, spreken is zilver en zwijgen is goud, maar het zijn de sprekers die het dit jaar bij het rechte eind hebben. Onderstaande grafiek zegt wat dat betreft genoeg: dit is goud, uitgedrukt in zilver sinds 2009.

Unknownname

Downgrade VS, upgrade China
Maar we laten goud even voor wat het is: h??t nieuws van deze week was uiteraard verlaging van de kredietwaardigheid van de VS. Niet Moody???s, niet Fitch, zelfs niet Standard and Poor???s, nee, het was Dagong die durfde te gaan waar nog geen ander kredietbeoordelingsbureau was gegaan??? Dagong? Dagong.

Net zoals we eens hebben moeten wennen aan een auto die Hyundai of Kia heette, is het nu de beurt aan het Chinese Dagong om zich als nieuwe naam zien te vestigen in de Westerse wereld. En, het moet gezegd worden, de headlines weten ze in elk geval goed te raken. Dat krijg je, als je de grootste economie ter wereld afwaardering van AA naar A+. Hiermee heeft de VS volgens het bureau eenzelfde kredietwaardigheid als Chili en Belize. Onderstaande tabel geeft aan hoe de ratings waren voor deze laatste aanpassing:

2unknownname

Het hele rapport ???in niet al te zuiver Engels, maar verder zeker een collectors item- staat hier. De belangrijkste reden om tot de aanpassing over te gaan was (mijn vertaling en onderstreping) ???de verslechtering van de mogelijkheid tot afbetaling van schuld en de drastische afname van de intentie van de overheid de schuld te gaan betalen???. Nogal een boude uitspraak, als je het mij vraagt. Nou nemen ze sowieso geen blad voor de mond bij Dagong, zoals eerder dit jaar al duidelijk werd naar aanleiding van uitspraken van de chairman.

Uiteraard de nodige commentaren, zoals hier, hier of hier. De algemene vraag lijkt eigenlijk te zijn wat dit nu voor een implicatie zal hebben voor het beleid van de Chinese autoriteiten en of die hun Amerikaanse staatsobligaties nu gaan verkopen. Maar daar heb ik het hier in een eerdere Best of the Week al eens over gehad. Overigens was het wel aardig te zien dat Moody???s slechts een dag later eveneens met een aanpassing van de kredietwaardigheid van een belangrijk land kwam. China, in dit geval, maar dan met een upgrade???

Dan nog het kopje overig vertier
De International Energy Agency presenteerde deze week de World Energy Outlook 2010, vol met mooie grafieken en handige data. Helaas slechts een samenvatting gratis voorhanden

4unknownname

Dan de sterke kapitaalmarkt in de VS. Sterk tot aan de 10 jaar, ja, want alles daarna wordt niet door de Fed gekocht. De gevolgen zijn duidelijk???

1unknownname

(bron: eigen grafiek)

Een andere manier om het weer te geven is door de tien jaars af te zetten tegen de 10 jaars rente over 10 jaar. Die kan je afleiden van de 20 jaar rente en laat ???zoals te verwachten was- eenzelfde sterke stijging zien.

5unknownname

Weer een andere manier om hier tegen aan te kijken is te stellen dat de 30 jaars rente nog steeds een echt marktevenwicht weergeeft, maar dat de 10 jaars rente dat ???door de aankondiging van QE2- niet meer is.

Niet echt economisch, maar wel leuk om te zien: waar (en wanneer) klagen Amerikanen over?

3unknownname

En als laatste: de opkomst van overheidsschuld helder weergegeven

(origineel gepubliceerd op www.iex.nl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s