Best of the Week: QE2 (voor het laatst), Euro crisis en meer

Ik was van plan om deze Best of the Week met geen woord over Quantitative Easing II te praten, omdat ik na maanden van QE2 er nu wel een beetje klaar mee ben. Helaas, ik kan er toch echt niet omheen, want nu het nieuwe pakket bekend is, brandt de discussie wederom los of het gaat werken of niet. Bovendien blijkt QE2 z?? overheersend is geweest dat er niet heel veel andere interessante bijdrages zijn voortgebracht. Ter compensatie zal ik niets laten zien over de Amerikaanse midterm elections.

QE2
Ik heb in mijn laatste Best of the week al een aardig overzicht gegeven van verschillende commentaren. Hoewel de financi??le markten duidelijk positief hebben gereageerd, zijn de commentaren over het algemeen negatief. Eigenlijk ziet men drie gevaren:

1) Inflatie. Het (virtueel) laten draaien van de geldpers kan in de toekomst tot een aanzienlijke stijging van inflatie. Er zijn diverse lieden die dit als risico aanstippen, zoals Thomas Hoenig van de Fed de mensen van PIMCO en ook in Nederland hebben er de laatste weken aardig wat bijdrages gestaan, zoals Paul Tang vrijdag nog in een column in het Financieele Dagblad vaststelde. Inflatie kan op zich op twee manieren ontstaan, hetzij doordat te veel geld in de economie terechtkomt, hetzij dat de dollar aanzienlijk terugloopt. Die laatste optie lijkt niet zo heel erg realistisch, dus de grootste angst is dat er te veel geld in omloop komt. Tot nu toe is daar nog geen sprake van, want het is vooral het bankwezen die de extra liquiditeit absorbeert.

Overigens lijkt het met de angst voor een oplopende inflatie nog wel mee te vallen. Onderstaande grafiek geeft aan hoe de inflatieverwachting over de komende vijf jaar zich ontwikkeld heeft sinds Jackson Hole, het moment dat QE2 voor het eerst op de radar opdook.

0unknownname

2) Kapitaalrestricties Emerging Markets. Al die extra liquiditeiten zullen uiteindelijk ergens op zoek gaan naar rendement en de kans is groot dat dat niet alleen in de VS zal zijn. Tot nu toe is er nog geen concrete stap genomen, maar uit diverse commentaren (zoals hier, hier en hier) blijkt dat daar wel serieus aan gedacht wordt. En deze grafiek geeft duidelijk aan dat er al iets van een hype gaande is.

Unknownname

3) Misallocatie. Het minst gehoorde argument, maar mijns inziens waarschijnlijk het belangrijkste is dat van misallocatie. Met het nieuwe pakket heeft de Fed tegen het midden van volgend jaar tussen de 20 a 25% van de Amerikaanse staatsschuld in handen, waarmee er dus sprake is van een behoorlijk marktverstorend effect. De enige bijdrage die ik daar over gevonden heb is deze, wat overigens aan de kwaliteit niet veel afdoet.

Euro stress
Een ander thema dat deze week weer volledig terug is, is de spanning binnen de eurozone

4unknownname

??

Was vorige keer een hoofdrol weggelegd voor Griekenland, deze keer lijkt vooral Ierland aanleiding te zijn voor het oplopen van de spanningen binnen euroland. Voor een algemene uitleg over de Ierse situatie verwijs ik naar deze column, maar dit artikel geeft aan dat het niet alleen om Ierland, maar ook om Spanje gaat. Een deel van de schuld wordt echter bij bondskanselier Merkel gelegd, die olie op het vuur gooide door te zeggen dat in de toekomst ook obligatiehouders kunnen opdraaien als er zich een crisis voor doet.

Overigen
Dan nog wat aardige grafieken onder het kopje overig.
Vergrijzing in Japan eist zijn tol de komende jaren

2unknownname

Wat misschien een deel van de mindere performance van de Nikkei verklaart

3unknownname

En waar is de internetbubbel in Australi?? gebleven?

1unknownname

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s