Daaleropolous for president!

Sorry dat ik een beetje in dit onderwerp blijf hangen, maar het is op het moment uiteraard wel actueel. Griekse staatsobligaties. Ter compensatie houd ik het kort.

??

Op Bloomberg kwam vandaag een berichtje voorbij dat Petros Christodoulou ???het hoofd van de Greek Debt Management Office meldde dat Griekenland over de afgelopen maand geen obligaties verkocht heeft, maar per saldo zelfs aan de koopkant heeft gezeten. Dat geeft te denken???

??

Dat er de afgelopen maand niets is uitgegeven, is bekend. Op 24 april gooide Griekenland al de handdoek in de ring en klopte bij de EU aan voor steun. Sindsdien bedroeg de 10 jaars rente gemiddeld 8,6%, bijna 6 volle procentpunten boven de Duitse kapitaalmarktrente. Zelfs als h??d de Griekse overheid op deze niveaus geld willen lenen, had ze weinig ge??nteresseerden gevonden.

??

Wat mij echter niet bekend was, was dat Griekenland als koper actief is geweest. Waarschijnlijk stelt het ook niet veel voor en gaat het slechts om marktondersteunende activiteiten van beperkte schaal. Dergelijke transacties vinden doorgaans wel vaker plaats en Christodoulou leek ook niet te suggereren dat het om omvangrijke aankopen ging.

??

Daaleropolous for president

En dat is eigenlijk wel jammer, want het is eigenlijk een h????l goed idee. De Griekse obligaties handelen op een stevige discount van tussen de 5% en 50% (afhankelijk van de looptijd en de coupon). Dit is logisch, gegeven de angst dat het land failliet gaat. Het is echter niet logisch als je bedenkt dat het land gewoon geld heeft, zij het via de EU.

??

Als ik de Bloomberg er eens op na sla, zie ik bijvoorbeeld een mooie 30 jaars lening die in 2040 afloopt. Er staat ter waarde van 8 miljard uit en het handelt op een discount van 50%. Kortom, ik investeer EUR 4 miljard (theoretisch uiteraard) en daarmee reduceer ik mijn schuld met 8 miljard!

??

Als ik een Griekse politicus was, wist ik het wel. Door handig kopen breng je je schuld naar beneden en met dat geld cre??er je ruimte om wat van de impopulaire maatregelen terug te draaien. Mogen de ambtenaren toch weer gewoon met 57 met pensioen! Wanneer waren de verkiezingen ook al weer?

??

Nou hoor ik u zeggen, dat het onmogelijk is om ???zonder dat iemand het door heeft- een hele staatslening in een illiquide markt op te kopen. Gegeven echter dat de trackers van de Europese obligatiemarkt aan het einde van deze maand alle Griekse bezittingen moeten liquideren (zie mijn column van 15 juni 2010), zie ik echter een aardig koopmoment.

??

Ik ga eens op zoek naar een grote zwarte plaksnor…

2 thoughts on “Daaleropolous for president!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s