Griekse obligaties in de ramsj

We hebben even moeten wachten, maar nu is het hoge woord er dan toch uit: ook Moody???s ziet de toekomst van Griekenland minder positief in. Het instituut verlaagt de kredietwaardigheid van de Griekse overheid met vier stapjes van A3 naar Ba1. Volgens Moody???s is er bij deze kredietwaardigheid sprake van ???speculatieve elementen??? en is er sprake van een ???hoog kredietrisico???. De rest van de wereld houdt het korter: junk.

Uit het persbericht van Moody???s naar aanleiding van het besluit: ???The Ba1 rating reflects our analysis of the balance of the strengths and risks associated with the Eurozone/IMF support package???. Een nietsvermoedende lezer zou bijna denken dat de downgrade het gevolg is van het reddingspakket van de EU en het IMF… Gelukkig vervolgt men met een verdere uitleg: ???The package effectively eliminates any near-term risk of a liquidity-driven default. (???) Nevertheless, the macroeconomic and implementation risks associated with the programme are substantial and more consistent with a Ba1 rating.???

Weinig verrassend
De downgrade zelf kan moeilijk een verrassing te noemen zijn, alleen de timing van het bericht blijft wat mij betreft een raadsel. Het pakket van de EU en het IMF is al zes weken bekend en je kunt je niet voorstellen dat het heel veel tijd kost om tot de conclusie te komen dat er aanzienlijke ???macro-economische en implementatierisico???s??? bestaan. Het feit dat de kredietwaardigheid met vier stappen in ????n keer wordt verlaagd, ondersteunt slechts het mosterd-na-de-maaltijd gevoel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de markt vandaag niet al te sterk op het nieuws reageert: financi??le markten kijken doorgaans vooruit, niet achteruit.

Spreads versus Duitse kapitaalmarktrente

0unknownname

Toch is het niet helemaal correct om deze downgrade als oud nieuws te bestempelen. De belangrijkste impact is namelijk dat Griekse staatsobligaties aan het einde van deze maand uit een aantal belangrijke obligatie-benchmarks komen te vallen. Indexvolgers en fondsbeheerders die er tot op heden nog vertrouwen in hadden dat Griekenland kredietwaardig genoeg zou blijven, zullen hun posities de komende weken moeten afbouwen. Hoeveel er verkocht moet worden weet ik niet precies, (ik lees een getal van EUR 20 miljard) maar nu er in de Griekse markt geen enkele liquiditeit is, kan zelfs een kleine, verkoop al grote gevolgen hebben. Dat het Griekse renteverschil met Duitsland vanmorgen ook weer 38 basispunten is opgelopen, is dan ook niet verwonderlijk.

Unknownname

bron: ECB

De grote koper
Is er dan niemand ge??nteresseerd om Grieks staatspapier te kopen? Jawel, er is er ????n grote koper: de ECB. Het punt is alleen dat de ECB op dit moment intern verdeeld is over de gewenste omvang en duur van de geboden steunaankopen. Met name Bundesbankpresident Axel Weber vindt dat de ondersteuning minimaal moet zijn en bovendien zo snel mogelijk weer dient te worden teruggedraaid. Wellicht is dat ook de reden dat de ECB na een voortvarende start vrijwel elke volgende week minder obligaties heeft opgekocht, waarbij bovendien de nadruk op obligaties met een korte looptijd heeft gelegen.

De vraag is nu of de ECB ook bereid zal zijn langer staatspapier te kopen, of dat ze de markt haar gang laat gaan. Kiezen ze voor optie 1, dan betekent dit dat Weber de strijd in de ECB wat de duur van het steunprogramma verliest. De kans dat je op korte termijn je langlopend Grieks staatspapier weer aan de markt kunt terugverkopen, lijkt immers niet erg groot. Mocht Weber de strijd echter wel winnen en laat de ECB de markt zijn werk doen, dan kon de Griekse obligatiemarkt de komende week wel eens wat vreemde uitslagen gaan vertonen. Of het oplopen van het Griekse renteverschil zonder gevolgen zal blijven voor de andere zuidelijke landen ???en daarmee in het verlengde de aandelenmarkten- valt nog maar te bezien. Het woord is nu dus aan de ECB.

(Origineel gepubliceerd op www.iex.nl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s