Berenleed

Het gemor onder de beren was weer eens niet van de lucht, toen de aandelenmarkten anderhalve week omhoog schoten. De oorzaak van deze rally was het meevallende Amerikaanse arbeidsmarkt rapport, waarbij niet de verwachte 68 duizend banen verloren gingen, maar het verlies op slechts 36 duizend banen uitkwam. Aandelenmarkten schoten omhoog en sloten daarmee de sterkste week van dit jaar in stijl af.

Slechte cijfers, beurs omhoog
Het stijgen van de beurs is al snel een doorn in het oog van een pessimist, maar dat het gebeurt naar aanleiding van slechte cijfers, is iets om ronduit chagrijnig van te worden. Want, laten we wel wezen, 36 duizend banen weg, dat is toch niet iets om vrolijk van te worden? Ik kan me zo voorstellen dat heel wat beren hoofdschuddend naar de beurs hebben zitten kijken.

Nou ben ik absoluut geen fan van het doen van nietszeggende voorspellingen, maar in dit geval wil ik wel één keer een uitzondering maken. Om de beren weer een beetje een steuntje in de rug te geven, zeg maar. Vrijdag 4 juni, om half drie wordt bekendgemaakt dat er 378 duizend nieuwe banen gecreëerd zijn. Vrijdag 4 juni, om 1 minuut over half drie staat de beurs naar aanleiding van het cijfer 1 volle procentpunt lager. Goede cijfers, slechts beurs. En moet je dan die stieren eens horen klagen…

Voordat ik uitleg waar die groei van 378 duizend banen vandaan moet komen, meld ik nog maar eens ten overvloede dat deze column niet als professioneel beleggingsadvies geldt en al helemaal niet oproept tot short gaan van de index, 1 minuut voor half drie op 4 juni. Ik vertel een verhaal, geef geen beleggingsadvies. Het mag een klein wonder heten als zowel mijn voorspelling van het aantal banen, als de marktreactie ook maar enigszins in de buurt komt.

Beren, houdt moed!
Waarom zulke positieve cijfers en toch zo’n slechte beurs? De positieve cijfers hebben te maken met de komende Amerikaanse volkstelling (census). Volgens de Amerikaanse constitutie moet eens in de tien jaar een volkstelling plaatsvinden, aan de hand waarvan de stemverhoudingen in het Huis van Afgevaardigden worden bepaald. Dit houdt in dat er in een korte periode hele volksstammen worden ingehuurd, die van deur tot deur gaan om te controleren hoeveel mensen er op welk adres wonen. Aangezien dat een arbeidsintensief proces wordt, zal de impact van de volkstelling ook zeker merkbaar zijn op de arbeidsmarkt

De laatste keer dat deze volkstelling plaatsvond was in 2000. In bijgevoegde grafiek staat weergegeven wat de impact indertijd was op de arbeidsmarkt. De oranje staven geven het cumulatieve aantal banen weer, de zwarte staven de impact die daarvan per maand op de payroll report is geweest. Zo bedroeg de bijdrage in mei 2000 350 duizend extra banen. Overigens laat de grafiek ook duidelijk zien dat de impact slechts tijdelijk van aard is.

Unknownname

Volgens een recent rapport van de US Department of Commerce (http://www.esa.doc.gov/02182010.pdf) zal de groei in tijdelijke banen in het totaal waarschijnlijk op de 635 duizend uitkomen, een kleine 100 duizend meer dan de telling uit 2000. Verdelen we die 100 duizend extra banen enigszins over de maanden februari tot mei en dan is het waarschijnlijk dat er in mei –puur vanuit de volkstelling- 410 duizend nieuwe banen zullen worden gecreëerd.

Met 410 duizend nieuwe banen puur alleen al uit de census telling, mag het duidelijk zijn dat 378 duizend banen een zware tegenvaller voor de Amerikaanse economie zou zijn. Dat de beurs daar een procent op naar beneden gaat, lijkt me dan ook geen al te wilde veronderstelling.

Overigens nog een laatste opmerking: in 2000 had de censustelling al in maart een positieve bijdrage van bijna 100 nieuwe banen. Of de timing deze keer precies hetzelfde loopt kan je je uiteraard afvragen, maar het houdt in elk geval in dat de arbeidsmarktcijfers ook de komende maanden nog onverwachte volatiliteit zullen laten zien.

Origineel gepubliceerd op www.iex.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s