Payroll report coming up

Vrijdag, half drie, is het weer zover. Payroll report time. H??t toonaangevende Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Onder normale omstandigheden al een echte killer, maar in de huidige conjunctuurfase lijkt het wel of dit ene rapport alles kan maken of breken. En dat elke maand weer.

??

Al maanden geldt dit rapport als ???alles-bepalend??? voor de aandelenmarkten. Al maanden valt de uitkomst tegen bij de (hoopvolle) verwachtingen. Al maanden buitelt iedereen vervolgens over elkaar om vast te stellen dat de Amerikaanse economie last heeft van een jobless recovery, een economisch herstel zonder banengroei.

??

En voor deze vrijdag verwacht ik niet veel beters.

??

Geen jobless recovery

Niet omdat ik een aanhanger ben van het jobless recovery scenario, overigens. Amerika kent in vergelijking met Europa, relatief weinig beschermingsmaatregelen van arbeid. Het is niet voor niets dat de werkloosheid daar is opgelopen van 5% naar 10%, waar we in Europa een verslechtering van ???slechts??? 7% tot 10% hebben gezien. De keerzijde van deze sterke verslechtering is echter ook dat als de economie weer aantrekt, er ook geen beperkingen zijn om nieuwe mensen aan te nemen. Just in time management geldt in Amerika feite net zozeer voor arbeid als het voor producten.

??

Als je kijkt naar de sterke stijging van het aantal uitzendkrachten in de afgelopen maanden, of als je de ISM deelindicator van de arbeidsmarkt bekijkt (doorgestegen naar 56.1 in februari!), zie je dat dit proces al in gang is gezet. Tenzij de groei opeens een sterke afzwakking laat zien, ligt een herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt in het verschiet. Dat dit herstel bovendien sterker zal zijn dan verwacht, lijkt me met de huidige jobless recovery consensus bovendien ook niet al te onwaarschijnlijk.

??

Snowmegadon strikes again

Waarom ik dan toch niet positief ben over het komende arbeidsmarkt rapport? Snowmegadon. Amerika heeft het de afgelopen maand hard te verduren gekregen wat extreem winterweer betreft en dat zal zijn impact op de diverse economische cijfers ook niet missen. De laatste keer dat het zo extreem was, was in 1996, toen sneeuwstormen het openbare leven in januari enige tijd lam legden.

??

In februari van dat jaar werd bekendgemaakt dat over de maand januari onverwachts 201 duizend banen verloren waren gegaan. De 12 maanden daarvoor bedroeg de banengroei gemiddeld 180 duizend positief, waarmee het rapport dus ook een negatieve uitschieter was.

??

Let wel, een tijdelijke negatieve uitschieter, want een maand later kwam de klapper die de markt helemaal niet had zien aankomen: 704 duizend nieuwe banen werden er in 1 maand gecre??erd. Op basis van de herzieningen die later op deze data volgde, leek de creatie van ruwweg 300 duizend banen van januari te zijn doorgeschoven naar februari.

??

Nou heb ik geen gedetailleerde vergelijking gemaakt tussen de winter toen en de winter nu, dus of er ook deze keer een verschuiving van die orde zal plaatsvinden weet ik niet. Wel weet ik dat de downside van het rapport van vrijdag beperkt lijkt te zijn: een sterk tegenvallend rapport zal al snel door de markt ter kennisneming terzijde worden geschoven.
??
(origineel gepubliceerd op www.iex.nl)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s