Amerikaanse recessie voorbij!

Het is alweer enige tijd geleden, maar mijn allereerste column die ooit op IEX werd geplaatst ging over de NBER, de National Bureau of Economic Research. Niet bepaald een spannend onderwerp, hoor ik u denken, een column over een bureau dat zich in economisch onderzoek gespecialiseerd heeft. Ik zou u helemaal gelijk geven, ware het niet dat de NBER hét instituut is dat vaststelt of Amerika in een recessie verkeert of niet.

Waar elders in de wereld de definitie van twee kwartalen van negatieve BBP-groei gangbaar is, heeft men het dateren van een recessie in Amerika uitbesteed aan dit speciale bureau. Een staf van ruim dertig man buigt zich, in samenwerking met diverse externe adviseurs, over de vraag of en wanneer Amerika in een recessie is beland en wanneer we er weer uit zijn gekomen. Het voordeel is dat recessie op deze manier op de maand nauwkeurig kunnen worden bepaald, het nadeel is dat je er soms wel erg lang op moet wachten.

Zo kostte het de NBER in 2001 acht maanden om tot de conclusie te komen dat de Amerikaanse economie in een recessie was beland. Het toeval wil dat op het moment dat men dat wereldkundig maakte –in november van dat jaar- de recessie eigenlijk al weer achter de rug was. Dat bleek overigens pas twintig (!) maanden later, toen de NBER in juli 2003 het einde van de recessie op november 2001 dateerde. De financiële markten hadden die conclusie al bijna twee jaar eerder getrokken.

Recessie voorbij!
Ook nu zitten we in een recessie sinds december 2007 en ook nu is het wachten tot de NBER tot de conclusie komt dat we deze al weer enige tijd achter ons hebben gelaten. Dat het BBP in het vierde kwartaal voor de tweede achtereenvolgende keer positieve groei heeft laten zien –vrijdag horen we het officiële groeicijfer- kan wel zijn, maar bij de NBER maakt men zich vooral zorgen om het gebrek aan herstel op de arbeidsmarkt.

Of toch niet? Wie de laatste tijd de publicaties van de verschillende officiële instanties als de US Department of Labour of de Congressional Budget Office in de gaten heeft gehouden, zal het opgevallen zijn dat de grijze balk van de recessie ergens in 2009 is afgelopen. Bijgevoegd twee voorbeelden van officiële publicaties, waar de recessie even na de zomer beeindigd lijkt te zijn.

In een column van ene Invictus over dit onderwerp getiteld “Dude where’s my recession bar?” wordt enig licht geworpen op dit raadsel. Het schijnt dat er bij de officiële instanties enkele lieden rondlopen die de NBER de wind uit de zeilen nemen. In plaats van nog 9 maanden te wachten op de voor de hand liggende conclusie van de NBER, hebben ze het heft in eigen hand genomen en juli 2009 als het einde van de recessie bestempeld.

Daar ben ik het wel mee eens.

(origineel gepubliceerd op IEX)

Unknownname0unknownname

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s