Nieuwe aandelen Aegon

Het belangrijkste nieuws wat betreft Aegon is dat het bedrijf vandaag voor ??? 1 miljard aan nieuwe aandelen uit zal geven. Ze doet dit door vandaag via een zogenaamde accelerated book building nieuwe aandelen in de markt te plaatsen. Het geld is bedoeld om in elk geval een deel van de ??? 3 miljard staatsteun af te lossen. Op zich betekent dit dat het aandeel vandaag vreemde sprongen kan laten zien, dus een dagje voor de daghandelaren, zou ik zeggen.

Tot zover het spannende nieuws. Het klinkt wellicht wat onwaarschijnlijk, maar als ik de cijfers van Aegon met een woord moet samenvatten, dan vrees ik dat ik voor ???saai??? moet gaan. Uiteraard is er nog wel wat vuurwerk in de vorm van afschrijvingen en bijboekingen gerelateerd aan de financiele markten, maar zelfs die getallen zijn niet heel erg schokkend. Nou geef ik gelijk toe dat ik Aegon al een tijdje niet meer gevolgd heb, dus misschien sla ik de plank wel volledig mis.

Maar als ik gelijk heb, dan is het goed nieuws: saai is sexy, zeker als het om een financial gaat. Wat dat betreft is de uitgifte van nieuwe aandelen goed getimed: mooie rally achter de rug, redelijk stabiele cijfers en cashen maar.

Tuurlijk, als er een netto verlies verwacht wordt van ??? 35 miljoen en het wordt uiteindelijk ??? 161 miljoen, ziet dat er wellicht wat tegenvallend uit, maar bedenk wel, dat is echt het cijfer waar alle meuk inzit: afschrijvingen, bijboekingen: the works. Zo profiteert ook Aegon van het herstel van de aandelenmarkten (??? 202 miljoen positief), maar verliest per saldo meer op een rentehedge, zodat er per saldo een klein verlies resteert (??? 31 miljoen). Verder noem ik nog even het boekverlies samenhangend met de Taiwanese activiteiten, die uiteindelijk iets lager (??? 385) is uitgekomen dan verwacht (??? 400 miljoen).
Kijk je naar de onderliggende winst, dan valt de afwijkingen eigenlijk reuze mee. Waar de consensus een onderliggende winst van ??? 460 miljoen hadden verwacht, rapporteert Aegon een winst van ??? 404 miljoen. Een afwijking van ??? 56 miljoen: een kniesoor die daar tegenwoordig nog moeilijk over doet bij een financial.

Een cijfer waar wellicht wat opwinding over kan ontstaan is het bedrag van ??? 393 miljoen die het bedrijf aan impairments heeft moeten boeken. Ongeveer de helft hiervan hangt samen met de Amerikaanse huizenmarkt (waaronder ??? 123 miljoen in subprime), terwijl de andere helft gerelateerd is aan defaults in de obligatieportefeuille van Aegon.??

En verder rapporteert het bedrijf bemoedigende cijfers over de kracht van de balans. Excess capital bedraagt momenteel ??? 3.5 miljard, wat aangeeft dat ze de hele ??? 3 miljard schuld aan de overheid vandaag zouden kunnen voldoen, als ze het zouden willen. Nou geeft het bedrijf aan dat ze een stevige buffer wenst aan te houden om haar AA status ook in de toekomst veilig te stellen. Ook dat zijn woorden die institutionele beleggers heden ten dage graag horen, wat een succes van de emissie ten goede zal komen.

Ik heb momenteel geen aandelen Aegon en heb ook niet het plan vandaag mee te gaan doen met de daghandel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s