Tijd om Bullish te worden?

Eens, lang geleden alweer, werkte ik voor een grote Nederlandse bank en was ik gespecialiseerd in de fixed income markt. Net als alle andere grote banken, was ook deze bank zeer gevoelig voor de toekomstige ontwikkeling van de  yieldcurve en werd er dus de nodige moeite gedaan om deze rentebewegingen te voorspellen. Eens per maand kwamen er diverse lieden onder leiding van een heus directielid bijeen om de verschillende visies naast elkaar te leggen en zo in kaart te brengen waar de risico’s en de mogelijkheden van de bank precies lagen.
De wereld voor de fixed income analisten zag er indertijd zo uit, waarbij de vraag uiteraard was wat er met de lange rente zou gaan gebeuren.

 

Media_httpimgiexnlcontent2009columnsldrente2608gif_rdjgcegjsmdaxgy

De argumenten weet ik niet meer precies, maar eigenlijk was iedereen het er wel over eens dat de rente omhoog moest. De groei was te onstuimig, kapitaal zou naar de aandelenmarkt wegvloeien, de geldgroei was te hoog, het risico van inflatie lag op de loer en iedereen kon zich de fameuze ‘bear market’ van 1994 nog heugen. De vraag was dus eigenlijk hoe hoog die rente wel niet zou gaan.
Allemaal waren we het met elkaar eens, op één persoon na: de technisch analist. Die had zijn liniaal gepakt, een mooie lijn getrokken, een duidelijk patroon van lagere toppen gezien en stelde dus vast dat de rente wel naar beneden moest gaan. Weggehoond werd hij niet -het was een beschaafde bank- maar zijn opmerkingen belandden geloof ik in de voetnoot van het verslag van die maand.
Wie kreeg er gelijk? Juist: de technisch analist. Lagere toppen, lagere bodems. De Amerikaanse obligatiemarkt wist in 1998 een mooie rally neer te zetten, waarmee de Amerikaanse kapitaalmarkt naar de laagste niveaus in iets van dertig jaar daalde. Uiteraard kon deze rally een jaar later vanuit fundamenteel oogpunt goed verklaard worden: de Aziatische crisis (wie kent hem nog?), het verlies van pricing power van producenten, de sterke groei van de beschikbare liquiditeit, noem maar op. Maar dat was uiteraard mosterd na de maaltijd.

 

Media_httpimgiexnlcontent2009columnsrenterood608gif_lhlbuevyazmqspd

Voor mij was het een wijze les. Niet zozeer dat technische analyse beter is dan fundamentele analyse – over de jaren heb ik ook de nodige TA miskleunen gezien-, maar wel dat je altijd alert moet zijn ten aanzien van alternatieve scenario’s, zeker als alle fundamentele analisten het met elkaar eens zijn.

Fastforward naar nu. Fundamentele analisten –voorzover ze er nog zijn, want het lijkt een bedreigt of anders zeer zwijgzaam diersoort geworden- geloven helemaal niets van de huidige rally in de aandelenmarkt. De echte klappen moeten nog komen, de economie wordt slechts door de overheid overeind gehouden en daar is de bodem in zicht, de consument verkeert nog in de ontkenningsfase: de argumenten zijn er volop. Ook ik, als fundamentele analist, ben het met deze argumenten eens.

De technisch analisten daarentegen zijn inmiddels weer positief geworden. Hogere toppen, hogere bodems. Het geeft te denken… Zeker in een momentum gedreven markt is het verstandig om een dergelijk signaal niet al te snel naast je neer te leggen.

Vandaar de volgende oproep: welke fundamentele argumenten kunt u bedenken voor een scenario waarbij de AEX het jaar op 330 eindigt? Volgende week laat ik weten wat ik er zelf van heb weten te bakken.

One thought on “Tijd om Bullish te worden?

  1. tijd om bulish te worden is de eerste vraag en even verder zie ik een vraagteken over de financials;laat mij even zeer kort zijn; ik heb totaal niets op met technische analyse maar kijk alleen dan de fundamentals;in het kort: ik ben bulish en de financials [in NL] zullen een ieder positief verrassen; en ik weet waarom….vr.gr.M. Bobbe mbiWassenaar/NLNaples/USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s